Svět-piva.cz - vše o pivu, pivovarnictví a sladařství

Lísková jádra a vlašské ořechy

13.8.2018 | Rubrika: Magazín - Hubnutí a diety

Ořechy jsou zásobárnou energie stejně jako ostatní semena. Už naši předci věděli, že ořechy jim dodají energii a důležité živiny. Především v zimních měsících sloužili jako zdroj tuků, bílkovin a cukrů.

I když v moderní době máme celoročně všeho dostatek, ořechy zůstávají stále nejdůležitější složkou různých energetických tyčinek, směsí se sušeným ovocem a müsli. V našich končinách jsou nejznámějšími druhy ořechů lísková jádra a vlašské ořechy.

Lísková jádra jsou v mleté formě velmi oblíbené u cukrářů jako součást různých těst především na vánoční cukroví, do ořechových krémů a náplní. Lísková jádra se doporučují konzumovat při zvýšené fyzické i psychické námaze, proto jsou vyhledávanou potravou hlavně u sportovců a studentů. Nejen díky prospěšnosti našemu zdraví jsou lískové ořechy oblíbené, můžeme jimi nahradit i klasické cukrovinky, například pokud si je dopřejeme máčené v čokoládě nebo v jogurtu.

Dalším druhem oblíbených ořechů jsou vlašáky. Jádra vlašských ořechů jsou nezbytná při pečení cukroví a jako doplněk slaných a sladkých jídel. Jejich konzumace se doporučuje při psychických problémech, při stresu, úzkostných stavech a podrážděnosti. Mají blahodárné účinky na lidský mozek a srdce. Mají nízký obsah cukru a vysokou energetickou hodnotu. Vlašské ořechy loupané by neměli chybět v žádné domácnosti.

Ať už zvolíte lísková jádra, jádra vlašských ořechů nebo exotičtější druhy oříšků jistě naleznete v kuchyni mnoho způsobů uplatnění a jejich konzumací dodáte tělu všechny potřebné živiny.


( 3 Hodnocení )

Článek Lísková jádra a vlašské ořechy byl publikován 13.8.2018 autorem Michal Palán

TiskVytisknout   PDFUložit   EmailDoporučit známému
Svět-piva.cz

Mohlo by Vás zajímat