Svět-piva.cz - vše o pivu, pivovarnictví a sladařství

Skladování potravin

27.3.2008 | Rubrika: Magazín - Vybavení domácnosti

Ne vždy se nám podaří všechny potraviny hned spotřebovat. Jak snimi poté nakládat? Jak je skladovat? To vám prozradí dnešní článek.

Uchovávání čerstvých bylinek
Bylinky vydrží déle v mikrotenovém sáčku v lednici, který uložíme do zásuvky, kam patří zelenina a ovoce.


Skladování česneku
Aby nám česnek nevyčpěl a stroužky nenapadla plíseň, uložíme je po jednotlivých stroužcích do zavařovací sklenice, kterou uzavřeme a uložíme do chladu.


Aby chlebíčky neokoraly
Uchováváme je v lednici přikryté mírně navlhčenou utěrkou ovšem důkladně vyždímanou! Chlebíčky tak neokorají a budou téměř jako čerstvé.


Čerstvost cibule
Oloupanou a nasekanou cibuli uchováme až týden čerstvou, pokud ji vložíme do plastikové krabičky, dobře uzavřeme a uložíme do lednice.


Skladování banánů
Chceme-li, aby banány rychle dozrály, skladujeme je v papírovém sáčku. Pokud naopak chceme zrání banánů zpomalit, dáme je na tmavé a chladné místo.


Citron déle vydrží
Trvanlivost citronu docílíme, když jej dobře omyjeme, pokrájíme na kolečka, posypeme cukrem a uskladníme v uzavřené skleněné nádobě. Takto uschovaný citron je vhodný k ozdobení a ochucení nápojů.


Uchovávání vajec
Vejce uchováváme vždy špičkou dolů, aby žloutek ležel na bílku a ne ve vzduchové bublině. Vajíčka vydrží v ledničce obvykle tři až čtyři týdny, při pokojové teplotě jen týden.


Přezrálá rajčata
Přes noc je ponořte do studené vody a trochu osolte. Ráno budou čerstvá a pevná na dotek.


Aby nakrájené ovoce nezhnědlo
Aby nakrájené ovoce nezhnědlo a nechceme, aby mělo citrónovou chuť, použijeme jakoukoliv citrónovu limonádu, dokonce ovoce nasákne příjemnou chutí.


Vanilka
Skladujeme nejlépe vcelku zasypanou moučkovým cukrem v uzavřené nádobě. Cukr převezme příjemnou vůni vanilky, lusky přitom zůstanou čerstvé a voňavé.


Čalamáda
Vydrží mnohem déle použitelná, pokud dáme ale na povrch trošku strouhaného křenu, zelenina se nejen nezkazí, ale dostane také pikantní chuť.


Čerstvé koláče, sušenky
Koláče a sušenky zůstanou déle čerstvé, když do plechové krabice nebo do vzduchotěsné dózy, kam se mají ukládat, přidáme kousek jablka nebo cukru.


Skladování salátu
Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku.


Uchování pečiva
Pečivo lze uchovat ve zmrazené podobě 4 až 6 měsíců. Po rozmrazení rozpečeme v troubě, či mikrovlnce.


Skladujeme okurky
Sklizené okurky vydrží dlouho čerstvé, pokud je ponoříme do nádoby s vodou. Měly by být ponořené alespoň šest centimetrů pod vodou, kterou vyměňujeme několikrát denně.


Skladujeme uzeniny
Rozkrojené uzeniny nám nevyschnou, pokud je potřeme sádlem nebo je zabalíme do papíru. Suché salámy je nejlepší zavěsit na suché místo a občas je potřete olejem, zachovají si tak svoji výbornou chuť a nikdy nevyschnou.


Pažitka
Pokud uchováváme pažitku ve sklenici s vodou, po několika dnech se zkazí. Lepší je vložit ji do plastikového sáčku a nechat ji v lednici. Takto vydrží až 14 dní.

Skladujeme jablka
Jablka ukládáme nejlépe do sklepa na dřevěné police/lísky, stopkami nahoru, neměly by se vzájemně dotýkat. Skladovat se dají téměř všechny druhy jablek kromě podzimních odrůd.


Skladování ořechů
Ořechy se zvlášť dobře uchovávají na suchém písku, vlašské ořechy potřebují po sklizení důkladně vyschnout, aby neplesnivěly. Ořechy je také možno zavařit.


Skladování vína
Láhve s vínem skladujte vždy naležato. Víno musí korek neustále zavlažovat, jinak vysychá a do láhve by mohl pronikat vzduch. Víno stojící v láhvích ztrácí vůni stejně jako víno uchovávané v ledničce.


Ředkvičky
Vložíme-li svazek ředkviček do vody natí dolů, zůstanou mnohem déle čerstvé.


Maso
Maso kupované v uzavřených obalech a fóliích ihned vybalujeme, omyjeme, potřeme olejem a dáme do ledničky. Takto ošetřené maso vydrží tři dny.


( 8 Hodnocení )

Článek Skladování potravin byl publikován 27.3.2008 autorem e-Kuchařka.cz

TiskVytisknout   PDFUložit   EmailDoporučit známému

Mohlo by Vás zajímat